Judul
THE KREUTSER SONATA
Judul Asli
THE KREUTSER SONATA ANDA THE OTHER STORIES
Penulis
Leo Tolstoy
Penerjemah
Wawan Eko Yulianto
Tahun
1889
Penerbit
Jalasutra
Cetakan
Cetakan Pertama, November 2009
Sinopsis
Siapa yang berkuasa: lelaku atau perempuan? Pertanyaan ini sama bangkanya dengan pertanyaan mana yang lebih utama: lelaki atau perempuan? Bagi masyarakat awam, pertanyaan itu sudah terjawab secara kultural. Bhakan dalam bahasa agama, klaim lelaki lebih berkuasa ketimbang perempuan menjadi begitu dominan. “Hawa perempuan tercipta dari rusuk Adam.”, sergah pedagang tua dalam novela ini.
Tapi bernarkah demikian? Posdniocheff, tokoh dalam novela yang anda pegang ini menunjukkan fakta berbeda: perempuan menguasai lelaki dengan pakaian dan segal asesoris mereka yang menggugah hasrat seksual lelaki. Secara kasat mata, perempuan memposisikan diri sebagai objek yang dinikmati lelaki: lelaki yang memilih perempuan. Namun tanpa disadari, lelaki telah terjebak. Berhenti di titik ini, perempuanlah yang memilih lelaki: berkuasa atas lelaki.
Perdebatan di kereta itu jadi sepanas teh yang mereka hirup bersama. Hingga Posdniocheff berkisah, untuk menanggulangi kekalahan lelaki, ia menuntaskan nyawa istrinya di ujung belati, beberapa hari setelah perempuan itu memainkan bait-bait The Kreutzer Sonata di gedung balai kota. Terang saja, malam itu adalah puncak, di mana isteri Posdniocheff berhasil mengalahkan kelelakian Posdniocheff dengan bersenjatakan pesona tubuhnya, menggaet pelatih biola.

Tinggalkan Balasan